Sierpień, wrzesień, a czasami nawet październik jest porą obfitą w ten leśny pokarm i należy to wykorzystać. Zbieram grzyby od dziecka ale dopiero od niedawna cenię sobię tę samontną chwilę w lesie, na łonie natury. Już nie traktuje tego jak zawody - kto więcej i szybciej. Spacerując w dzikim borze, z dala od cywilizacji można, oprócz przerażenia i pełnych portków na widok dzika, poczuć bardzo fajne emocje związane z jednością naszego bytu z całą przyrodą na Ziemi. Jedni będą się bali inni poczują coś fajnego. Polecam :)!
Grzyby mają bardzo dużo białka, mało tłuszczu, są bogate w minerały, witaminy i aminokwasy egzogenne. Są pełnowartościowym pożywieniem bogatszym od przykładowej piersi z kurczaka. Ilością witamin dorównóją nawet wątróbce tak cenionej przez naturalnych miesożerców jak lew czy niedźwiedź.
Należy jednak pamiętać, że grzyby chłoną rtęć, ołów czy arsen więc nie należy ich zbierać w bezpośrednim pobliżu dróg czy fabryk.
Bardzo ważne jest żeby nie dewastować lasu podczas zbierania grzybów. Szczególnie zwracajmy uwagę na ściółkę w miejscu gdzie wyrósł nasz skarb w postaci grzybka. Grzybnia żyje w ziemi pod ściółką i może być ogromna. Grzyby, które zbieramy są tylko jej owocami. Ta sama grzybnia da grzyby w przyszłym roku i przez miliony kolejnych lat o ile jej nie zniszczymy.
Wybrałem jeden z mniejszych kapeluszy. Miałem wyjątkowe szczęście trafić w warzywniaku takie trofeum choć obok były nawet cztery razy większe... :)
Przepis:
Kotlet robimy tak samo jak klasycznego schabowego. Kapelusz kani umyłem i osuszyłem. Pokroiłem na cztery części. Każdą posoliłem, popieprzyłem i obtoczyłem w jajku z mąką i solą (gęstość jak na naleśniki) i bułce. Smażyłem na oleju rzepakowym aż się zarumieniło z obu stron. Nie wolno przypalić!
Podałem z ziemniakami i surówką z marchwi, selera, jabłka i z majonezem. Kotlet był przecudowny. Podobne kotlety można zrobić z pieczarek, boczniaków czy rydzów.
Nie należy zbyt często jeść smażonych rzeczy ale kotlet z kani nie zdarza się codziennie...
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz