poniedziałek, 28 września 2015

Wegańskie ciasto jaglano/batatowe z bakaliami i brzoskwiniami w polewie kakaowej a'la Witalis

Pierwszym wpisem na moim blogu będzie ten oto dziś zaimprowizowany przepis. Do wykonania tego ciasta zainspirował mnie inny przepis na sernik jaglany oraz pierwsze wrażenie po zjedzeniu batatów czyli słodkich ziemniaków, które wydały mi się być idealne do wegańskiego sernika. To co mi wyszło nie nazwał bym sernikiem ale jest pyszne.


Co dobrego tu mamy:
- kasza jaglana 100g, której właściwości nie trzeba zachwalać
- gotowany batat około 350g (jedna średniej wielkości sztuka)
- orzechy włoskie, migdały i rodzynki 2 szklanki (źródło tłuszczu, białka i cukrów oraz witamin, makro i mikro elemantów)
- mąka przenna razowa typ 1850 pełnoziarnista 2 szklanki
- zwykła biała mąka 0,5 szklanki
- mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
- cukier trzcinowy nierafinowany 1 szklanka (sacharoza jest niezdrowa nawet jak jest brązowa ;) lepiej użyć pięciu dużych łyżek miodu)
- trzy łyżki miodu do masy jaglanej
- kakao gorzkie naturalne 4 kopiaste łyżeczki (źródło magnezu)
- cukier trzcinowy nierafinowany dark muscovado 4 kopiaste łyżeczki do polewy kakaowej (lepiej użyć 4 łyżeczek miodu)
- oliwa z oliwek
- olej rzepakowy
- masło roślinne kokosowe 70g (masło roślinne utwardzane jest bardzo niezdrowe więc używajcie masła kokosowego albo poprostu zwykłej oliwy albo oleju rzepakowego)
- brzoskwinie 6szt (duża puszka choć te z puszki będą miały CUKIER i będą bez wartości odżywczych)
- ziarna słonecznika do posypki
- mleko ryżowe (można użyć sojowego, orzechowego, kokosowego itp.)
- odrobina otartej laski wanilii (1/5 laski)
- bułka tarta (lepiej użyć kaszy mannej)

Przepis:
Rozgrzewamy piekarnik do 200'C. 

Kruchy spód:
Mieszamy całą mąkę (razową i zwykłą) z pięcioma dużymi łyżkami miodu, masłem kokosowym i dwoma łyżkami mleka ryżowego, szczyptą soli i podlewamy oliwą z oliwek w trakcie gniecenia ciasta aż masa bedzie jednolita i kleista (nie za sucha). Blachę około (25cm/35cm) smarujemy olejem rzepakowym, obsypujemy kaszą manną i rozkładamy na niej ciasto rozgniatając je tak żeby równo wypełniało formę. Pakujemy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

Masa al'a sernik:
Kaszę jaglaną i batata obranego ze skórki i pokrojonego na drobne kawałki gotujemy na miękko w małej ilości wody tak żeby nic nie odlewać (nie tracimy tyle witamin i minerałów) i blendujemy lub rozcieramy na drobną masę. Dodajemy dwie łyżki białej mąki tortowej, trzy łyżki miodu, orzechy, migdały, rodzynki, wanilię i wszystko mieszamy.

Gotową masę wykładamy na upieczony spód i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch układamy pokrojone w kawałki brzoskwinie lekko wciskając je w jaglaną masę i pieczemy dalej w 200'C przez 40 minut.

Polewa z gorzkiego kakao
Do rondelka wlewamy 1/3 szklanki mleka ryżowego i mieszamy podgrzewając do wrzenia z kakao i jak zacznie stygnąć dodajemy cztery łyżeczki miodu. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej żeby masa zgęstniała.

Po wyjęci ciasta z pieca odrazu polewamy jeszcze nie zastygniętą masą kakaową i posypujemy z wierzchu ziarnem słonecznika.


Takie ciasto może być śmiało nie tylko deserem ale i podstawowym daniem każdego posiłku. Smacznego i na zdrowie.

GO WITA!

2 komentarze:

  1. Pomysł fajny ale kilka wątpliwości mi się nasuwa.
    1) nie za dużo trochę tego cukru? miód rozumiem i jestem na tak ale sacharoza i to dwa razy + cukier z puszki???
    - cukier trzcinowy nierafinowany 1 szklanka
    - trzy łyżki miodu
    - cukier trzcinowy nierafinowany dark muscovado 4 kopiaste łyżeczki
    - brzoskwinie 6szt (duża puszka choć te z puszki będą mniej wartościowe)
    2) - Chemicznie utwardzany tłuszcz w zdrowej diecie?
    - masło roślinne 1/3 kostki

    OdpowiedzUsuń
  2. Można użyć tylko miodu choć z tym brązowym cukrem polewa czekoladowa jest smaczniejsza. Masło roślinne nie utwardzane chemicznie to masło kokosowe, które polecam. Głównym słodzikiem samej masy jest batat.

    OdpowiedzUsuń