- kasza jaglana 100g, której właściwości nie trzeba zachwalać
- gotowany batat około 350g (jedna średniej wielkości sztuka)
- orzechy włoskie, migdały i rodzynki 2 szklanki (źródło tłuszczu, białka i cukrów oraz witamin, makro i mikro elemantów)
- mąka przenna razowa typ 1850 pełnoziarnista 2 szklanki
- zwykła biała mąka 0,5 szklanki
- mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
- cukier trzcinowy nierafinowany 1 szklanka (sacharoza jest niezdrowa nawet jak jest brązowa ;) lepiej użyć pięciu dużych łyżek miodu)
- trzy łyżki miodu do masy jaglanej
- kakao gorzkie naturalne 4 kopiaste łyżeczki (źródło magnezu)
- cukier trzcinowy nierafinowany dark muscovado 4 kopiaste łyżeczki do polewy kakaowej (lepiej użyć 4 łyżeczek miodu)
- oliwa z oliwek
- olej rzepakowy
- masło roślinne kokosowe 70g (masło roślinne utwardzane jest bardzo niezdrowe więc używajcie masła kokosowego albo poprostu zwykłej oliwy albo oleju rzepakowego)
- brzoskwinie 6szt (duża puszka choć te z puszki będą miały CUKIER i będą bez wartości odżywczych)
- ziarna słonecznika do posypki
- mleko ryżowe (można użyć sojowego, orzechowego, kokosowego itp.)
- odrobina otartej laski wanilii (1/5 laski)
- bułka tarta (lepiej użyć kaszy mannej)
Przepis:
Rozgrzewamy piekarnik do 200'C.
Kruchy spód:
Mieszamy całą mąkę (razową i zwykłą) z pięcioma dużymi łyżkami miodu, masłem kokosowym i dwoma łyżkami mleka ryżowego, szczyptą soli i podlewamy oliwą z oliwek w trakcie gniecenia ciasta aż masa bedzie jednolita i kleista (nie za sucha). Blachę około (25cm/35cm) smarujemy olejem rzepakowym, obsypujemy kaszą manną i rozkładamy na niej ciasto rozgniatając je tak żeby równo wypełniało formę. Pakujemy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
Masa al'a sernik:
Kaszę jaglaną i batata obranego ze skórki i pokrojonego na drobne kawałki gotujemy na miękko w małej ilości wody tak żeby nic nie odlewać (nie tracimy tyle witamin i minerałów) i blendujemy lub rozcieramy na drobną masę. Dodajemy dwie łyżki białej mąki tortowej, trzy łyżki miodu, orzechy, migdały, rodzynki, wanilię i wszystko mieszamy.
Gotową masę wykładamy na upieczony spód i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch układamy pokrojone w kawałki brzoskwinie lekko wciskając je w jaglaną masę i pieczemy dalej w 200'C przez 40 minut.
Polewa z gorzkiego kakao
Do rondelka wlewamy 1/3 szklanki mleka ryżowego i mieszamy podgrzewając do wrzenia z kakao i jak zacznie stygnąć dodajemy cztery łyżeczki miodu. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej żeby masa zgęstniała.
Po wyjęci ciasta z pieca odrazu polewamy jeszcze nie zastygniętą masą kakaową i posypujemy z wierzchu ziarnem słonecznika.
Takie ciasto może być śmiało nie tylko deserem ale i podstawowym daniem każdego posiłku. Smacznego i na zdrowie.
GO WITA!
Pomysł fajny ale kilka wątpliwości mi się nasuwa.
OdpowiedzUsuń1) nie za dużo trochę tego cukru? miód rozumiem i jestem na tak ale sacharoza i to dwa razy + cukier z puszki???
- cukier trzcinowy nierafinowany 1 szklanka
- trzy łyżki miodu
- cukier trzcinowy nierafinowany dark muscovado 4 kopiaste łyżeczki
- brzoskwinie 6szt (duża puszka choć te z puszki będą mniej wartościowe)
2) - Chemicznie utwardzany tłuszcz w zdrowej diecie?
- masło roślinne 1/3 kostki
Można użyć tylko miodu choć z tym brązowym cukrem polewa czekoladowa jest smaczniejsza. Masło roślinne nie utwardzane chemicznie to masło kokosowe, które polecam. Głównym słodzikiem samej masy jest batat.
OdpowiedzUsuń