wtorek, 5 lipca 2016

Racuszki wegańskie z kwiatem cukini

To bardzo prosty, a jak efektowny przepis z klimatem. Kwiaty cukini są delikatne ale nie słodkie. Tym razem zrobimy racuszki na słodko. Po zjedzeniu tego przysmaku będzie trzeba się poruszać. Masa tłuszczowa nie śpi :).



Składniki:

- 12 kwiatków cukini
- szklanka mąki
- 16g cukru waniliowego
- śmietany wege (np. ryżowa)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej rzepakowy



Delikatnie obmywamy kwiaty, rozkrajamy i wycinamy ze środka słupki. Mąkę mieszamy z cukrem, łyżką śmietany, wodą gazowaną, solą, proszkiem do pieczenia/sodą oczyszczoną i łyżką oleju. Wody dodajemy tyle, żeby ciasto było troszkę gęstsze niż na naleśniki.

Przygotowane kwiaty po kolei zanużamy w cieście i wykładamy na rozgrzany, głęboki olej. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią.



Podajemy polane wegańską smietaną z cukrem lub miodem albo z samym cukrem pudrem. Pycha wege ale po takiej ilości kalorii i niezdrowego cukru wskakujemy na rower albo idziemy na ściankę bo to nie ma żartów. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz